model araçlar

Modelcilik gün geçtikçe gelişiyor ve buna paralel olarakta hobbrc'ye yeni modelci adayı arkadaşlar akın akın geliyor.Modelciliğe yeni başladığım zamanlarda yaşamış olduğum sorunları düşünerek hazırlamış olduğum konuyu burada yayınlamak istiyorum.

Model Arabalar Hakkında Bulabileceğiniz Bilgiler

1-Model Araba Hakkında:

2-Oyuncak Araba & Model Araba:

3-Model Araba Sınıfları:

a) Gas-Onroad:

b) On-Road:

c) Off-Road:

d) Buggy: 

4-İlk Başlangıçta Model Araba Seçimi:

1)Model Araba Hakkında: Belirli ölçeklerde imal edilen,elektrikli ve benzinli motor seçenekleri olan,radyo kontrollü yer araçlarına model araba denir.Yarış tipi,asfalt tipi ve arazi tipi araçlar model araba grubuna girerler.

2) Oyuncak Araba & Model Araba :

Oyuncak ve model kavramları çoğu zaman aynı çerçevede görülmektedir.Bunun asıl nedeni,bilgi eksikliğinden kaynaklanır.Uzaktan kumandalı oyuncak bir araba ile radyo kontrollü bir model araba bu işi hiç bilmeyen bir kişi tarafından ilk bakışta asla ayırt edilemez.

Oyuncak bir araba,gerek teknik yönünden gerekse görünüşünden anlaşılır.Motor yapıları çok basittir.1.5 Voltluk pillerle çalışan bu motorlara kumandadan gelen frekansları alan bir devre bağlıdır.Bununla beraber tekerlerin sağ ve sol hareketleri yapabilmesi için çok basit bir sistem kullanılır.Herhangi bir kaza sonucu bu sistemlerin bozulması da kaçınılmazdır.Tamirleri ise mümkün değidir.Bu kadar basit sistemlerle çalışan oyuncak arabalar belirli bir yaş grubu için üretilmişleridir.

Model arabalar ise; gerçeğinin belirli ölçaklerde küçültülmesi prensibiyle imal edilen sistemlerdir.Motorundan,viteslerine,yakıt deposundan,egzosuna,tekerlerinden süspansiyon sistemlerine çok karmaşık sistemlerin bulunduğu bu arabalar ulaştığı yüksek hızlarla insanlara büyük bir zevk vermektedir.

Model arabalar RTR yani kullanıma hazır ve KİT yani toplama halinde satılırlar.KİT halinde alınan bir model arabanın toplaması büyük bir sabır ve dikkat gerektiren bir iştir.Parçaların birbiriyle uyum içinde çalışabilmesi için monteleme işlemininde kusursuz yapılması gerekmektedir.

3)Model Araba Sınıfları: Model arabalar kullanım amaçlarına göre 4 sınıfa ayrılırlar.

a) Gas-Onroad (Yarış Tipi) : Yarışlarda kullanılan 1/8 veya 1/10 ölçekli arabalardır.Bu arabalarda kullanılan motorlar diğer model araba motorlarına nazaran daha kuvvetlidir.Saatteki hızları 120/200 km/h olan Gas-Onroad modeller bu işe yeni başlayanlar için asla tavsiye edilmez.Gerek hızları gerekse ayarlarının karmaşık oluşu ileri düzeyde bir bilgi ve profosyonellik gerektirmektedir.



Gas-Onroad'ları özel kılan sadece hızları değildir.Yukarıdaki resimdede görüldüğü gibi arabanın aryodnamik yapısı hemen kendini gösteriyor.Gerek iz açıklığının fazla oluşu, gerekse lastik genişliklerinin ve çaplarının büyüklüğü,arabada kullanılan şasenin parçalara mükemmel kombinasyonu buna paralel olarak ağırık merkezinin tamamen yarış standartlarında olması Gad-Onroad'ların diğer özellikleridir.

b) On-Road (Asfalt Tipi) : Teknik aksam ve kullanış yönünden Gas-Onroad modelleri ile paralellik gösterir.Gas-Onroad'lara nazaran motor güçleri daha az, boyutları daha küçüktür.Genellikle 1/10 ölçeklerde imal edilirler.Hızları 60-120 km/h arasındadır.

On-Road'ların 2 çeşit motor seçenekleri vardır. Bunlardan 1.'si (EP) elektrik motorlu diğeri ise (GP) benzinli olan motorlardır.Kuşkusuz benzinli olan motorlar elektrikli olnlardan daha iyi performans sergilerler.



On-Roadlar her ne kadar Gas-Onroad'lardan yavaş olsalar dahi iyi bir modifikasyonla yüksek hızlara çıkabilirler.Gerek RPM'i yani dakikadaki dönüş hızı gerekse beygiri fazla olan motorların takılması buna uygun egzos ve ilave parçaların kullanılması arabanın hızını dolayısıyla performansını arttıracaktır.

c) Off-Road (Arazi Tipi):Bu model arabalar ise,zorlu arazi koşulları için üretilmiştir.Off-Road modellerde en önemli özellik dayanıklılık,tork ve arabanın salınımıdır. Salınım lastiklerin araziye göstermiş olduğu dayanım ve uyum olarak nitelendirilir.Buda ancak iyi bir süspansiyon sistemiyle çalışır.

Arazi araçlarında hız fazla aranmayan bir özelliktir.Bu araçlarda en önemli özellik torktur.Arabanın zorlu arazi koşullarında ilerleyebilmesi torka yani çekişe bağlıdır.Off-Road araçları 50-80 km/h yapabilmektedir.Off-Road araçlarıda en önemli özelliklerden biriside dayanıklılıktır.Bu nedenle bu araçların şaseleri farklı tasarımlarla geliştirilmiştir.



Şaseler aluminyumdan üretildiği gibi sağlam ve hafif bir malzeme olan titanyumdanda üretilir.Yukarıdaki model de şasenin,süspansiyonların ve tekerlerin zorlu arzi koşulları için tasarlandığı hemen görülebiliyor. Arazi araçları; gerek yüksek sesleri,gerek kumandaya verdikleri tepkileri ve yapılan akrobatik hareketlerle adrenalin isyen modelciler için birebir.

d) Buggy: Buggy modeller genel olarak Off-Road tarzı araçlar kategorisinde değerlendiriler.Fakat teknik aksam ve tasarım olarak Off-Road araçlarından oldukça farklıdırlar.Buggy'ler hız olarak Off-Road araçlarından daha performanslıdır. Ortalama hızları 60-90 km/h kadardır.Buna rağmen zorlu arazi koşullarındaki performansları Off-Road araçlarınla kıyasla daha düşüktür. 



Buggy modellerin en iyi kullanım alanları hafif engebeli açık araziler, özel yapılmış Off-Road pistleri ve benzeri açık alanlardır. Model arabalar kategorisinde büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan Buggy'ler gerek tasarımları gerekse açık arazide ulaştığı yüksek hızlarla modelcilerin ilgisini çekmektedir.

4- ilk Başalangıçta Model Araba Seçimi:

a) Model Araba seçimi : Model araba seçiminde en önemli faktör kullanım amacıdır.Yukarıda anlatılan bilgiler doğrultusunda kişinin en uygun modeli seçmesi gerekir. Bunun nedeni ise kullanım alanlarıdır. Örnek olarak hızlı bir model arabanın kullanılacağı tek yer pistler ve yeterice düzgün olan zeminlerdir. Bu tür alanların mevcut olmadığı yerlerde kişi diğer alternatiflere yönelmelidir. 

Off-Road araçları gerek sağlamlıkları gerekse arazi yapısına uygun tasarlanmış olmaları nedeniyle her yerde rahatça kullanılabilen modellerdir. Bu nedenle ilk model arabasını alacak bir kişi için off-road araçları daha elverişlidir.

b) Hızlı bir araç istiyorum ? Bu işe yeni başalayacak olan arkadaşların kafasını karıştıracak sorunlardan biriside aracın hızıdır. Başlangıçta alınan hızlı bir araç hiç bir zaman tavsiye edilmez. Hızlı olan bir model arabanın ayarları oldukça karışıktır ve zahmet isteyen bir iştir.Fiyatları ise oldukça yüksektir. Model araba alırken öncelikle kullanıcıların reflekslerini geliştirmesi gerekir. Bunu yüksek hızlara ulaşan bir arabada yapmak oluşabilecek kazalardan dolayı maliyeti arttıracaktır. 

Asfalt tipi yani onroad modeller bu işe yeni başlayacak olan arkadaşlar için bire birdir.Gerek motor seçeneklerinin fazla oluşu ve ayarlarının kolayca yapılabilmesi ilk başlangıçta büyük kolaylık sağlar. On-Road modellerde de seçim yapılırken yavaş olan modellerden başlanması her zaman uygundur.

c ) Fiyatlar çok yüksek ! Model araba alıcak bir kişinin en çok üzerinde durduğu konuların başında da ürünün fiyatı gelir. Kişi bu durumda iki alternatife yönelebilir. Birincisi daha düşük bir model almak ikincisi beyenmiş olduğu modelin ikinci elini aramak. Daha önceden de belirtildiği gibi ilk başlangıçta alınan model arabaların fiyatları diğer arabalara nazaran daha düşüktür. İkinci el alınacak bir model arabanında ne derecede iyi kullanılmış olduğu,temizliği v.s durumları göz arda edilemeceğinden bilen bir kişiye baş vurulması her zaman önemlidir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder