27 Mart 2013 Çarşamba

Nehirde Macera: Rafting

Narin ilkbahar güneşi bulutların arasından sıyrılıp sıcak yüzünü gösterirken insanın kanını da kaynatıyor. Bütün kış evlere tıkılıp kalanlar kendilerini yeşil kırlara ve doğaya atmak için sabırsızlanıyorlar. Eğer siz de hem kışın miskinliğini üzerinizden atıp hem de yazın rehavetine kendinizi hazırlamak istiyorsanız işte size güzel bir öneri… Özellikle adrenalin bağımlısı olan kanı kaynayanlar ve suyu sevenlere sözümüz. Rafting yapmaya ne dersiniz?

Rafting Nedir?
Rafting raft adı verilen botlarla akış hızı yüksek nehirler üzerinde yapılan bir spor. Raftingde asıl olan içinde bulunduğunuz botu devrilmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmek. Rafting 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılıyor ve başarılı olabilmek için gerçekten bir takım olabilmek gerekiyor. Rafting devirmeden macerayı bitirmek için bütün takımın birbiriyle ahenkli kürek sallaması gerekiyor.

Raftingin türlü zorluk dereceleri var elbette. Bu zorluk derecelerini nehrin akış hızı kayaların çokluğu gibi etkenler belirliyor. Akarsu yatağı içinden geçerken çeşitli doğal engelleri geçmek zorunda. Suyun yolunu kesen bu engeller genel akışın hızını ve yönünü etkiliyor suda türbülanslar dalgalar ve akışta ani süratlenmeler oluşturuyor. Akarsu sporlarında bu tür beyaz ve köpüklü görüntüler sergileyen bölgelere Rapid (Şarlak) adı veriliyor. Hızlı akan nehirlerde kontrolü sağlamak zor olduğu için nehirler akış hızlarına göre yani zorluk derecelerine göre numaralandırılıyor.

Derece 1: Çok basit akıntıya sahip. Küçük kolay geçişler için uygun.

Derece 2: Akıntı az; düzenli bir akışa sahip. Küçük kayalar ve dalgalar var ancak hiçbir tehlikesi olmayan basit geçişler için elverişli.

Derece 3: Orta zorlukta. Bu sınıfta boyu bir metreyi bulan dalgalanmalar oluşabilir. Görüş mesafesi sınırlı.

Derece 4: Çok zor ve büyük rapidler var. Düşüşlerin başlangıcını ve bitişini kestirmek güç. Hırçın geçişler ve zorlu engellerle dolu bir sınıf.

Derece 5: Aşırı zor yüksek debi ve akıntı tehlikeli kayalar dik yamaçlar arka arkaya gelen düşüşler ilerlemede sınırlı geçişler var. Amatör raftingciler için önerilmeyen parkur.

Derece 6: Nehrin metrelerce yukarısından dökülür; sık engellerle doludur. Geçişi 
uzman raftginciler için bile zor ya da imkansız olan sınıf.

HERKES RAFTİNG YAPABİLİR Mİ?
Rafting herhangi bir beceri ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinden dileyen herkes bu sporu yapabilir. İlk iki derece için yüzme bilmek bile gerekmeyebilir ancak hakiki adrenalin isteyen bir rafting yapabilmek için iyi yüzmek bilmek şart. Bir de sizi yönlendirecek ve bilgilendirecek bir rehber… Yani rafting yapabilmeniz için bir kursa gitmenize gerek yok. Bütün güvenlik önlemleri 45 dakika süren kısa bir eğitimle size öğretiliyor ve gerekli malzemeler sizin için temin ediliyor. Giyinip kuşandıktan sonra tecrübenize göre bir bota yerleştirilip suya bırakılıyorsunuz. Botunuzda yer alan rehber ve yardımcısı sürekli olarak telkinde bulunuyor ve herhangi bir zorlukla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini konusunda yardımcı oluyor.

Başlangıçta her nehirde rafting yapma şansına sahip değilsiniz çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi nehirlerin zorluk dereceleri bulunuyor. Örneğin dünyanın en sert akan ikinci nehri olan Çoruh Nehrinde rafting yapmak ancak tecrübeliler için mümkün olabiliyor. Ancak akıntının azaldığı bölümlerde yeni başlayanlar için uygun koşullar bulunabilir.

Yeni başlayanlar için ülkemizdeki en ideal yer Köprülü Kanyon olarak gösteriliyor. Köprülü Kanyonda doğal yapının güzelliği yaptığınız spora daha da büyük keyif katıyor. Tek sorun ise başlangıçta da yazdığımız gibi grupla takım halinde doğru kürek çekebilmek. Aksi halde botun dengesi bozularak devrilebiliyor.

Rafting için gerekli malzemeleriniz olduğu ve gerekli güvenlik önlemleri alındığı sürece rafting tehlikeli bir spor değil. Yani can yeleği kask ayakkabı rescue rop (kurtarma ipi) ve flip rop (devrilen botu çevirmek için kullanılan ip) rafting yapabilmek için mutlaka olması gereken malzemeler.

NEREDE RAFTİNG YAPILABİLİR?
Türkiye her bölgesinde rafting için elverişli nehirler barındırıyor. Özellikle Çoruh Nehri Manavgat Çayı Melenprüçay Dim Çayı Alara Çayı ve Dalaman Çayı bunların en çok bilinenleri. Son birkaç yıldır rafting için elverişli hale getirilen bu nehirlerde dört mevsim rafting yapabilmek mümkün. Bu özelliğiyle pek çok yabancı turist ve profesyonel yalnızca rafting için buraya geliyorlar.

Türkiye’de raftingin tanınmasıyla birlikte bir Kano ve Rafting Federasyonu da kuruldu. Bunun yanı sıra hafta içi hafta sonu günübirlik ya da konaklamalı rafting turları düzenleyen turizm şirketleri kuruldu. Bu kuruluşlar uzman rehberler eşliğinde rafting turları düzenliyorlar. Her türlü malzeme ve rehber onlar tarafından sağlanıyor.